Работна среща на членовете на EUT+, 21 – 24 май в h_da

Членовете на алианса работиха по важни въпроси, свързани с по-нататъшната интеграция и създаването на необходимите условия за тясна обвързаност между членовете на алианса. Сред водещите теми бяха въпросите свързани със студентските карти за мобилности, дигиталните технологии в образованието, устойчивото развитие и зеления преход, формирането на ясни правила за създаване на съвместни изследователски групи и научноизследователски институти.

Преподавателите от ТУ-София, участници в срещата взеха дейно участие в работните групи. Бяха направени множество предложения за подобряване работата и сътрудничеството, с фокус върху темите за научните изследвания и устойчивостта. Българските представители обсъдиха ключови въпроси в своите области и продължиха съвместните проекти на европейско равнище:

  •  – По отношение на обучението на студентите беше обсъдено бе как различните видове дигитални технологии в образованието, да бъдат по-достъпни. Съставен бе подробен план, целящ да подобри информираността сред студенти и преподаватели за работа с различни дигитални технологии, платформи и изкуствен интелект. 
  •  – Проведени бяха съвместни срещи между екипите, работещи в областта на дигиталните технологии и зеления офис. Работата им беше свързана в търсене решение на проблема за прилагане на екологични технологии и устойчиви във времето инженерни решения. 
  •  – Проведе се дискусия по въпроса за изграждането на т. нар. Мobility Мaps Study Programmes (univ-tech.eu) – инструмент, даващ възможност на студентите по-лесна ориентирация в дисциплините и да получат признаване на целия семестър и необходимите 30 кредита (ECTC). В Технологичния университет – Троа, Франция е разработена платформа, в която са въведени данните на всички участници и програми. Така информацията може да се избира по теми: приемащ университет, изпращащ университет, семестър и дисциплина.
  •   – Устойчивост е една от основните теми на EUT+. В рамките на тази дейност се проведе семинар с акцента върху анализа на политиките за устойчивост, като бе подчертана съществуващата празнина в знанията относно целите за устойчивост, в контекста на много екологични и социални ценности.
  •  – В работните срещи по задача „Партньорства“ бяха разгледани процесът на подписване на споразумения между EUТ+ и организации извън сектора на висшето образование (non-HEIs) и съпътстващите го документи.
  •  – След успешното приключване на пилотния етап на EUt+ Academic Press, настоящата 2024 г. е посветена на създаването на усъвършенстван и устойчив модел, който ще позволи пресата да заработи отново през 2025 г., предлагайки качествени продукти и услуги в съответствие с политиките и нуждите на алианса.
  •  – В рамките на „EUТ+ accelerate дните“ в Дармщат се проведе и среща на финансовите директори на университетите (university chancellor), на коята се представиха статистически данни от бюджетите на университетите и бяха сравнени източниците на финансиране в различните държави. Обсъдени бяха възможностите за получаване на допълнително финансиране на участниците в алианса през различни европейски структури.
  •  – В Дармщат бе проведена среща на зам.-ректорите по научноизследователска дейност и членовете на Изследователския съвет (Research Council) към алианса, които приеха общи правила за създаване и работа на съвместни изследователски групи и формиране и работа на Европейските научноизследователски институти.

В рамките на седмицата Think Tank-ът EUt+ Ideas Institute организира дебат на тема “Постигане на Зеления преход в EUt+: Предизвикателства и стратегии за интеграция“. Домакин бе фондация SCHADER STIFTUNG. По време на дебата панелистите обмениха идеи, дефинираха практически приложими стратегии и подходи за сътрудничество, чрез които да насърчат принципите на устойчивото развитие сред всички партньорски университети от EUt+, гарантирайки че зеленият преход е в съответствие с визията на ЮНЕСКО за образование и научноизследователска дейност за устойчиво развитие.

Образованието изгражда ценности, стъпили здраво върху фундамента на опита от миналото, с резултатите от настоящето и с идеи за бъдещето. Като част от EUT+ Техническият университет София отваря все повече врати пред своите студенти.

 

Related Posts