Среща в ТУ – София на партньорите от Европейския технологичен университет

Над 120 участници от деветте университета, формиращи алианса Европейски технологичен университет, проведоха среща в Технически университет – София в периода 26 февруари – 1 март, 2024 г. По време на срещата партньорите обсъдиха и очертаха основни стратегически насоки за съвместна изследователска дейност в Европа. Под ръководството на Техническия университет – София започна работата по уеднаквяване на европейско равнище на система за осигуряване на качество на обучението.

Експертната оценка на кандидатурата на Европейския технологичен университет като изследователска структура показва, че заключенията от провежданите научни изследвания и резултати от работата на алианса могат да подпомогнат в значителна степен формирането на Европейски политики. Деветте партньори твърдо вярват, че обединени заедно могат в значителна степен да допринесат за разширяване на границите на Европейското сътрудничество в областта на висшето образование и научните изследвания. През изминалите от началото на този амбициозен проект четири години, членовете на алианса успяха да положат основите на устойчиво научно сътрудничество в различни области като например: информатика и компютърни науки, нанотехнологии и нано-материали, микроелектроника, мехатроника, чисти технологии, философия и социални науки, както и педагогика и чужди езици.

Meeting in TU – Sofia of partners from the European University of Technology bg

По време на четиридневната среща членовете на алианса работиха усилено върху създаването на обща пътна карта, която да очертае насоките за бъдещото развитие на алианса. Международното сътрудничество в стратегическите за Европейския технологичен университет области ще подкрепи и насърчи нов етап от развитието и ефективното използване на съществуващата модерна научна инфраструктура, и в допълнение ще предостави достъп до научна инфраструктура в страни от ЕС и извън него. Това от своя страна ще даде възможност за разширяване на обхвата и областите на научноизследователска дейност. Съществена част от този процес е сътрудничеството с индустрията и международната и регионална мобилност на изследователите, която ще подпомогне научното и кариерно израстване на по-младите изследователи, ще спомогне за подобряване на качеството на обучение и ще насърчи междудисциплинарното и междусекторното научно сътрудничество в полза на целия Европейски технологичен университет.

Related Posts

Работна среща в Рига на партньорите от EUT+

От 8-ми до 12-ти юли Технически университет Рига бе домакин редовната среща на партньорите от EUT+

Работна среща на членовете на EUT+, 21 – 24 май в h_da

200 участника се събраха на работна среща в Университета за приложни науки – Дармщат, Германия.