Делегация на Технически университет – София взе участие в „EUt+ Week“ в Пафос, Кипър

Европейският технологичен университет (EUt+) проведе „EUt+ Week“ в Пафос, Кипър, от 13-ти до 17-ти ноември 2023 г. Делегация на Технически университет – София, водена от ректора, проф. дн инж. Иван Кралов взе участие в работната среща. Това е третото повторение на събитието в Кипър, забележително с премиерата си в очарователния град Пафос. Служейки като официално начало на втората фаза, EUt+ Accelerate, инициативата осигурява значително финансиране от 14,4 милиона евро до 2027 г. чрез „Европейски университети“ на програмата Еразъм+.

Кипърският технологичен университет (CUT) демонстрира отлични постижения като университет-домакин. CUT обединява 120 представители от девет кампуса на алианса на Европейския технологичен университет (EUt+). Исторически момент бе встъпителното партньорство, белязано от участието на 12-членна делегация от Университета на Касино и Южен Лацио (UNICAS), което означава значително разширяване като девети партньор в алианса. „Седмицата на EUt+ в Пафос“се проведе в новата модерна сграда на Училището по администрация, туризъм, хотелиерство и предприемачество в CUT в Пафос.

По време на „Седмицата на EUt+ в Пафос“ се разкриха ключови програмни виждания, оформящи стратегическата траектория на EUt+ Accelerate. Седмицата започна с откриването на „EUt+ Accelerate“: Ангажиращите тематични презентации очертаха ключови теми за научни изследвания, иновации и образование, предоставяйки цялостен план за стратегическия фокус на алианса.

Представянето на единадесетте работни пакета във втората фаза от генералния секретар на EUt+ Тимъти Тури постави стабилна основа за EUt+ Accelerate, очертавайки стратегическата визия за следващите години. Разискванията на Борда на ректорите разгледа критично резултатите от Първата фаза, подготвяйки основата за информирано вземане на решения в алианса. Правното проучване заемаше централно място, тъй като представители на EUt+ и други алианси – ESEU, EGAI, Uni-GR, EUCOR – участваха в дискусиите с програмата STYX, придобивайки ценна информация за правните аспекти и регулаторните рамки.

Присъствието на онлайн експерти бе забележително, като служителят по проекта и съветникът по политиката Тине Делва допринесе с ценни идеи по време на въвеждащата фаза. Този холистичен подход към програмните виждания подчертава ангажимента на EUt+ да начертае трансформиращ път в европейското висше образование.

Във връзка с Paphos EUt+ Week, CUT празнува не само 20 години академични постижения, но и активната си роля в европейското сътрудничество. Акцент на този празник бе представянето на новото лого по време на пресконференцията, водена от ректора на CUT, Панайотис Зафирис.

Съвместните усилия на деветте партньорски университета подчертават решителния ангажимент за оформяне на бъдещето на европейското висше образование. EUt+ стои в челните редици на трансформиращата промяна, предлагайки уникално и динамично образователно изживяване.

Related Posts

Работна среща в Рига на партньорите от EUT+

От 8-ми до 12-ти юли Технически университет Рига бе домакин редовната среща на партньорите от EUT+

Работна среща на членовете на EUT+, 21 – 24 май в h_da

200 участника се събраха на работна среща в Университета за приложни науки – Дармщат, Германия.