За ТУ – София

Технически университет – София  е съвременен, международно признат университет. Създаден през 1945, той е най-големия технически университет в Република България и предлага всеобхватно, висококачествено образование в съответствие с последните научни достижения и иновации.

В ТУ – София има 17 факултета (в София, Пловдив и Сливен), колежи в София, Ботевград, Козлодуй, Казанлък и Сливен и две професионални гимназии (в София и Правец). Наред с традиционното обучение на български език в бакалавърска, магистърска и докторска степени, университетът предлага обучение и на английски език (Факултет за английско инженерно обучение https://www.tu-sofia.bg/faculties/read/33), немски език (Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт  https://www.tu-sofia.bg/faculties/read/31) и френски език (Факултет за френско обучение по електроинженерство https://www.tu-sofia.bg/faculties/read/32).

Технически университет – София обединява разнообразна международна общност и е отворен за талантливи студенти от цял свят. В момента в университета се обучават 11 600 студенти, като 9% от тях са чуждестранни студенти от над 45 държави. Редица водещи български и чуждестранни предприятия разчитат на възпитаниците на университета, за предлаганите от тях ключови инженерни, научноизследователски и управленски позиции.

ТУ – София активно участва в научноизследователски и иновационни дейности. Съвместно с индустрията се извършват фундаментални и приложния изследвания, което създава възможности за заетост на завършилите университета и насърчава професионалното им развитие. Технически университет – София е едни от Изследователските университети, финансиран по Плана за възстановяване и развитие, процедура „Създаване на мрежа от изследователски университети в България“.

В ТУ – София обучението, научните изследвания, трансферът на знания и технологии са тясно обвързани. Научноизследователската дейност, извършвана в университета обхваща различни направления и допринася за получаване на резултати в области от интерес за индустрията в полза на обществото и хората в приоритетни области като: Мехатроника и Микроелектроника; Компютърни науки, Свързаност и Кибер сигурност; Умни системи и Изкуствен интелект; Индустрия 5.0; Кръгова икономика, Чисти технологии и Управление на ефикасността на ресурсите; Зелена енергия, Хетерогенни технологии и Съхранение на енергия; Биоинженерство, Био-медицинско инженерство, Технологии за здравето; Космическо инженерство; Индустриална химия и други.

За два последователни периода университетът получи от Националната агенция за оценяване и акредитация най-високата институционална оценка – 9.5 (по скала от 0 до 10) за 2012 ÷ 2018, и 9.56 за 2018 ÷ 2024. В световната класация на Times Higher Education Ranking за 2023 и 2024, той е на позиция 1500+.

Технически университет – София заема водещо място в редица професионални направления, в които предлага обучение. Според българската система той е класиран на първо място в шест професионални направления: машинно инженерство, електро инженерство, електроника и автоматика; телекомуникации и компютърни системи и технологии; енергетика; транспорт, корабоплаване и авиация и общо инженерство.

За 2023 г. по направления ТУ – София е класиран от Times Higher Education Ranking съответно: компютърни науки 800+; физика 1000+; инженерни науки 1000+.

За повече информация вижте уеб сайта: https://www.tu-sofia.bg/